Święta to czas, kiedy w diecie wielu z nas królują słodkości. Nie jest to dobre dla naszych zębów, jednak nie dajmy się zwariować. Troska o zdrowy uśmiech nie oznacza, że musimy całkowicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Przygotowanie zdrowszych alternatyw świątecznych słodyczy pomoże nam uniknąć problemów z próchnicą, jednocześnie wciąż ciesząc się smakiem korzennych przypraw czy czekolady. Oto kilka propozycji od specjalistów z warszawskiego centrum stomatologicznego DeClinic!
Ważną zasadą zdrowego odżywiania jest samodzielne przygotowywanie posiłków. Jedząc na mieście czy zamawiając posiłki online, zazwyczaj nie mamy wglądu w dokładną listę użytych produktów i nie jesteśmy w stanie kontrolować ilości składników. Warto zastosować tę zasadę, jeśli chodzi o świąteczne ciasta – a zwłaszcza zawartość szkodliwego dla zębów cukru.
Jeśli mamy na to czas, zamiast zamawiać bożonarodzeniowe łakocie w cukierni, lepiej jest upiec je samodzielnie. Wówczas możemy zmniejszyć ilość cukru, a nawet zastąpić go alternatywami – idealnymi jako baza dla zdrowych słodyczy świątecznych.
Bardzo popularny zamiennik cukru, który pokocha każdy, kto dba o zęby. Ksylitol bowiem nie tylko im nie szkodzi, ale wręcz wspiera ich zdrowie. Ma działanie zapobiegające próchnicy oraz hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej. W przepisach stosuj go w proporcji 1:1 (to znaczy, że jedna szklanka ksylitolu zastępuje jedną szklankę cukru).
Podobnie jak ksylitol, jest bezpieczny dla zdrowia zębów i nie powoduje próchnicy. W przeciwieństwie do swojego poprzednika nadaje się dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Jednak jego smak może nie podpasować tym, którym zależy na identycznym smaku co cukier. Jest od niego nieco mniej słodki. Na każdą szklankę cukru w przepisie dodaj 1 i ¼ szklanki erytrytolu.
Stewia ma zero kalorii, zerowy indeks glikemiczny i jest bezpieczna dla zębów. Mogą jej jednak nie polubić osoby, które nie przepadają za jej charakterystycznym, nieco gorzkawym posmakiem, który zmienia smak deserów i ciast. Jest też bardzo słodka – na szklankę cukru w przepisie wystarczy jedna łyżeczka stewii w proszku lub jedna czwarta łyżeczki ekstraktu stewii.
To popularny sztuczny słodzik, który kupimy zarówno w formie klasycznego proszku, płynu, jak i tabletek. Idealnie nadaje się do alternatyw świątecznych słodyczy, gdyż jest stabilna termicznie, a także nie zmienia smaku deserów. Już odrobina (pół łyżeczki lub nawet mniej) czystej sukralozy zastąpi szklankę białego cukru. Uwaga: przy pieczeniu ciast z dodatkiem sukralozy dodaj nieco więcej produktów sypkich (np. mąki).
Słodkie ozdoby na choince to polska tradycja świąteczna, z której wielu z nas nie chce rezygnować. Na całe szczęście możemy zastąpić je zdrowszymi, a jednocześnie równie dekoracyjnymi przekąskami. Oto kilka pomysłów i prostych wskazówek, jak przygotować takie zdrowe słodycze świąteczne na choinkę:
Suszone owoce są naturalnie słodkie i bogate w błonnik. Z kolei gorzka czekolada będzie mniej szkodliwa dla zębów niż słodkie praliny, ciągnące się cukierki czy twarde karmelki. Wybierz ulubione owoce (najlepiej sprawdzają się do tego figi, morele, gruszki oraz jabłka). Zanurz je w roztopionej gorzkiej czekoladzie (minimum 70% kakao), a następnie rozłóż na papierze do pieczenia, aby czekolada zastygła. Na koniec przewlecz przez nie wstążkę i zawieś na choince. Przekąska nie tylko pyszna, ale też piękna.
Kolorowe pisaki spożywcze – choć efektowne – składają się właściwie z samego cukru i sztucznych barwników. Warto je zastąpić czymś mniej szkodliwym dla zębów. Świetnie posłuży do tego domowy lukier. Wystarczy zmielić ksylitol lub erytrytol w młynku do kawy i wymieszać z odrobiną dowolnego soku owocowego (aby nadać mu kolor). Świetną ozdobą będą też wiórki kokosowe lub mak „przyklejone” do pierniczków za pomocą masła orzechowego bez cukru.
Popcorn jest mało oczywistą przekąską świąteczną – a szkoda! To w końcu naturalny, niskokaloryczny dodatek, który może świetnie wyglądać na choince. Przygotuj popcorn, tak jak lubisz. Aby nadać mu nieco świątecznego aromatu, możesz obtoczyć go w cynamonie. Następnie nawlekaj kolejno ziarna na nitkę, tworząc z nich łańcuszek. Aby nieco urozmaicić kolor łańcucha, możesz przeplatać popcorn owocami świeżej żurawiny.
Zamiast Mikołaja z mlecznej czekolady czy paczki pierniczków nadziewanym słodkim dżemem, dorzuć do prezentów coś od serca. Takie domowej roboty alternatywy świątecznych słodyczy są nie tylko zdrowsze dla zębów (co jest szczególnie ważne w przypadku najmłodszych), ale też pokazują obdarowywanym osobom, że naprawdę Ci na nich zależy.
Chyba każde dziecko lubi żelki. Te domowej roboty nie zawierają rafinowanego cukru – za to mogą być pełne naturalnych owocowych smaków. Wystarczy podgrzać sok (np. malinowy, pomarańczowy) i wymieszać go z żelatyną. Następnie przelej masę do silikonowych foremek.
Co zamiast popularnych batoników czekoladowych? Zblenduj daktyle, suszone śliwki, migdały i wiórki kokosowe na lepką masę. Dla świątecznego sznytu dodaj przyprawę korzenną. Uformuj małe kulki lub batoniki i owiń je w ozdobny papier do pieczenia.
Przekąska zdrowa i przepyszna. Orzechy dostarczają zdrowych tłuszczów i witamin, a cynamon ma działanie antybakteryjne. Wymieszaj ulubione orzechy (np. migdały, orzechy włoskie, nerkowce) z odrobiną miodu i szczyptą cynamonu lub kakao. Rozłóż na blasze i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
W świątecznej kuchni wcale nie musimy ściśle trzymać się przepisów czy iść ścieżką, którą już znamy. To dobry czas na eksperymentowanie i testowanie nowych pomysłów! Przygotowując w tym roku zdrowsze alternatywy świątecznych słodyczy, zatroszczysz się o zęby swoje i całej swojej rodziny. Mamy nadzieję, że któreś z naszych pomysłów podbiją Wasze serca. A w nowym roku zapraszamy na wizytę kontrolną u ekspertów z warszawskiego centrum stomatologicznego DeClinic!
Stomatologia to jedna z tych dziedzin medycyny, które rozwijają się w błyskawicznym tempie. Ostatnich kilkanaście lat zapewniło specjalistom z zakresu dentystyki oraz ich pacjentom nowe możliwości i dostępne opcje leczenia – często nie tylko skuteczniejsze, ale też mniej inwazyjne, tańsze i szybsze niż dotychczas stosowane metody. Jakie alternatywy w leczeniu zębów stosują specjaliści z warszawskiego centrum stomatologicznego DeClinic?
Choć dla niektórych osób jest powodem do wstydu, to wielu celebrytów uczyniło z niej cechę charakterystyczną swojego wizerunku. Diastema, czyli potocznie mówiąc szpara między jedynkami, może przyjmować różne rodzaje i wynikać z różnych powodów. W wielu przypadkach nie wymaga leczenia, choć niekiedy może utrudniać mówienie czy nawet powodować choroby przyzębia. Oto wszystko, co warto wiedzieć o diastemie!
To codzienne dbanie o zęby oraz proste profilaktyczne zabiegi wykonywane w klinice stomatologicznej przez higienistkę lub dentystę. Wszystko po to, żeby nie dopuścić do większych problemów wymagających bardziej inwazyjnego leczenia. Na czym polega higienizacja zębów?